Wij vertellen u graag meer over de geschiedenis van de kwekerij Lathyrus.nl, onze werkwijze en de verkoop van onze Lathyrus bloemen.

Geschiedenis

Annelies & Rob Hoogeveen

Het kweken van Lathyrus is een passie voor onze hele familie. Twee broers en een zwager kweken ook Lathyrus.

Na één jaar gewerkt te hebben in de Lathyrus bij mijn zwager, ben ik in 1992 begonnen als Kwekerij Hoogeveen met het kweken van Lathyrus op buitengrond aan de Paradijsweg in Ter Aar. Waarna in 1993 de onderneming is voortgezet in een gehuurde kas in Aalsmeer. In 1996 is de vestiging verhuisd naar een eigen kas in het dorp Nieuwveen, in 1992 verhuisd naar Roelofarendsveen en sinds 2018 gevestigd in onze hoofdvestiging aan de Mijnsherenweg te Kudelstaart. Daarnaast hebben wij een andere locatie die speciaal gebruikt wordt voor de vermeerdering van de Lathyrus.

Het eerste jaar zijn we begonnen met 20.000 stuks per jaar in twee kleuren en dit is uitgegroeid tot momenteel ruim 6 miljoen stuks in bijna alle kleuren.

In 2015 is de handelsnaam Kwekerij Hoogeveen gewijzigd in Lathyrus.nl.

Werkwijze

Binden van Lathyrus bloemen

Binden van Lathyrus bloemen

Deze plant is familie van de vlinderbloemigen, de naam Odoratus dankt de plant aan de karakteristieke sterke geur die de bloemen verspreiden.

Bij ons wordt de lathyrus op traditionele manier op de volle grond geteeld in de kas. De Lathyrus heeft weinig last van ziektes, plagen en insecten. Op deze manier kunnen wij op een zeer milieuvriendelijke manier onze lathyrus telen.

De teelt begint met het zaden te zaaien in zaadbakjes. Waarna ze na twee weken uitgeplant worden in de kas. Als de planten ongeveer 10 weken oud zijn, verschijnen de eerste bloemen en kunnen we gaan beginnen met oogsten. Tijdens het oogsten van de lathyrus krijgen de bloemen een speciale behandeling die de houdbaarheid aanzienlijk verlengd.

Lathyrus Odoratus wordt bij ons bijna jaarrond geteeld, van half februari tot en met december. Bijna alle kleuren hebben wij in het assortiment.

Jaarlijks oogsten wij zo’n 6 miljoen stuks. In de maanden april t/m juni is de productie op zijn hoogtepunt. In deze periode worden er circa 400.000 stuks per week geoogst.

Verkoop

Kwekerij Lathyrus.nl

Kwekerij Lathyrus.nl

De lathyrus wordt voor een deel geveild bij de bloemenveilingen Rijnsburg en Aalsmeer en het andere deel via directe verkoop. Via de veiling vindt onze lathyrus vanwege de goede kwaliteit zijn weg over de hele wereld van Japan tot Amerika. U kunt de lathyrus ook rechtstreeks bij ons bestellen per mail en telefoon. De afrekeningen zullen plaatsvinden via FloraMondo.

Links

Facebook Lathyrus
Instagram Lathyrus.nl
Instagram Jarek Ewiak
Lathyrus Vereniging
Lathyrus Foto